Com cada estiu les picades de mosquit molesten a grans i petits, i la pregunta que tots ens fem és si existeix algun remei efectiu per tal de prevenir-les.

Mosquit_1

  • Quins tipus de repel·lents podem utilitzar?

Repel·lents sintètics convencionals :

  1. DEET (NN, dietil-3-metilbenzamida o NN, dietil-m-toluamida):

Són els repel·lents més estudiats, utilitzats i recomanats per la OMS. Efectius per la majoria d’espècies d’insectes i aràcnids. Es poden trobar a concentracions que van des del 5% al 40%. Per mosquits que transmeten infeccions o pel mosquit tigre (Aedes y Anopheles), són útils les concentracions superiors al 20% que tenen un efecte de 6-13h.

Hi ha estudis que mostren que el DEET podria aplicar-se en dones embarassades a partir del segon i tercer trimestre d’embaràs i durant la lactància.

Alguns dels preparats comercialitzats que podem trobar amb aquestes característiques són el Relec , Goibi, Repelbite extrem, Autan tropical…

  1. Icaridin (carboxilado de hidroxietil isobutil piperidina):

S’utilitzen a concentracions que oscil·len del 10-20%. Efectius davant paparres, mosquits del gènere AedesCúlex , Anopheles i mosques, durant 6 h-8h. Tenen una toxicitat molt baixa i alguns exemples serien l’ Autanfamilycare i Autan protecció plus.

Repel·lents biopesticides:

Són aquells que contenen olis essencials (citronel.la, citriodiol), piretrina o IR3535 a la seva composició. Proporcionen menys temps de protecció que els anteriors, per tant els hem d’aplicar amb més freqüència, cada 4-6h, però tenen una toxicitat mínima.

Alguns dels productes comercialitzats amb aquestes característiques són: Mosi-guard, RelecHerbal, Halley, antimosquits ISDIN, RepelBite familiar…

En menors d’un any els repel·lents estan contraindicats, per tant els pegats de citronel·la són una bona opció per enganxar-los a la roba. A partir dels dos anys ja podem trobar diferents marques de repel·lents que ofereixen seguretat. En aquesta franja d’edat es recomana no aplicar-los més de dos cops al dia.

  • I si ja ens han picat, què podem utilitzar?

El primer que cal fer és netejar amb aigua freda i sabó neutre la zona afectada. Seguidament podem aplicar un preparat farmacèutic a base d’amoníac, antihistamínic o corticoide per evitar la reacció al·lèrgica. Tot i que de vegades és complicat, és important intentar no rascar la picada per evitar infectar-la.

Mosquit_2

De 0 a 3 anys, podem utilitzar Insect-DHU roll-on, AfterBite pegats o roll-on, PranaromAromapi gel calmant roll-on.

A partir de 3 anys, podem introduir antihistamínics tòpic com pot ser el Fenistil Gel o Fenistil en Roll-on.

A partir de 12 anys i adults, podem utilitzar productes de tipus naturals a base de fitoteràpia, antihistamínics tòpics que ens frenaran la reacció al·lèrgica o també cremes amb corticoides, aquestes només s’utilitzaran en cas de que la inflamació i l’eritema sigui molt pronunciat.